Pages

onsdag 19 maj 2010

Störst är kärleken

Om utställningen "Störst är kärleken" sägs det i Kt att "den pekar med Korintierbrevets ord på vad vigseln handlar om". Då antar jag att Gunilla Leffler menar första Korinthierbrevet, det är två Korinthierbrev i nya testamentet. I det brevet finns det ett kapitel, kapitel 7, som handlar om äktenskap. Där står det i de första verserna att "Det är bäst för en man att inte alls röra någon kvinna. Men med tanke på all den otukt som finns skall mannen leva med sin hustru och kvinnan med sin man". Så enligt detta brev är det klart att vi helst inte ska gifta oss alls (för visst handlar det om äktenskap då Bibel2000 rubricerar det så?). Och ska vi gifta oss är det med en av det andra könet, eller? Det kanske är en bra uppmaning på utställningen? Särdeles billigt är det ju också att inte gifta sig alls.
"Störst är kärleken", är troligen syftande på 1Kor 13:13 men det är inte ett direkt citat, utan där står "Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störts av dem är kärleken" (min kursivering). Detta handlar om nådegåvorna och den så viktiga "grundtonen" av kärlek som bör råda i allt, tillsammans med tron och hoppet. Kärlek är alltså inte något specifikt om äktenskap utan om vår tro och vårt hopp. Kärleken är vi uppmanade att ha till alla människor och den får vi av Gud, som är kärlek, uppenbarad av Kristus (se dubbla kärleksbudet, Matt 22:37-39).

För övrigt vill jag uppmärksamma denna nyhet. Fantastiskt modigt och ett intressant ställningstagande, längtar till #spectrial2 i höst, och kanske andra rättsliga utspel?

6 kommentarer:

Unknown sa...

"Störst av allt är kärleken", har jag hört/läst flera gånger men vad är det? Det är inget bibelcitat utan syftar antagligen på 1Kor 13:13 som säger att kärleken är störst av tro, hopp och kärlek. Möjligen att resonemanget är att Gud är kärlek (1Joh 4:8) och Gud är störst (står ej men som skapare, upprätthållare och Herre över allt kan vi kanske konstera det). Då kan vi dra slutsatsen att kärleken är störst. Men det gäller Guds kärlek! Inte vår mänskliga, bristfälliga, begränsade kärlek (?). Och som tidigare, kärlek handlar inte främst om sex eller äktenskap. 1Joh verkar utlägga vad kärlek är ingående.

Unknown sa...

I dagens Kt står det om denna utställning på sista sidan. Denna gång utan att säga något om Korinthierbrevet och namnet har justerats till "Men störst är kärleken". Ännu är det inte ett bibelcitat och detta "Men" blev lite kryptiskt tycker jag.

Unknown sa...

SvKyrkansUnga twittrade idag från kyrkomötet "Kärleken är större". En kombination av "störst är kärleken" och "Gud är större", aj aj.

Unknown sa...

Åke Bonnier skriver "den Gud jag bekänner mig till aldrig går att fånga in, aldrig går att beskriva, aldrig går att definiera. Gud är, med våra muslimska systrars och bröders bekännelse, större." Gud är större tänket är lite bedrägligt. Det bör inte tolkas som att vi inte kan veta något om Gud. Risk här för en ej bibliskt grundad teologi, en teologi som riskerar att bli så liberal att den inte säger något.
"Till och med många hinduer säger att det bara finns en enda Gud", visst men vad innebär det för oss? Hur är vår uppfattning av Gud? Kanske kan vi nå varandra över religionsgränserna på olika sätt, men det bör inte sudda ut Bibelns vittnesbörd av Gud som faktiskt säger något väsentligt.

Unknown sa...

"I denne ende/enda Gud kan vi alla förenas, likt solens strålar, i en barnteckning, som kommer närmre och närmre varandra ju närmre solen de kommer för att sedan smälta samman i solen." Låter ju fint men vet inte riktigt om jag är med på noterna. Så vi alla ska uppgå i någon sorts "världssjäl"? Känner inte igen det från Bibeln, låter inte som det "nya Jerusalem" direkt, inte "herdens röst" om du frågar mig.

Unknown sa...

Jättebra om dubbla kärleksbudet! Har (åter) funnit frälsis sida Blod & Eld.