Förutom att jag tycker att det är självklart att kyrkan borde använda sig av öppen och fri programvara så ser jag flera saker som förenar rörelsen kring öppen källkod och kyrkan.
Kyrkan bör använda öppen och fri programvara av dessa anledningar. Det distrubieras via nätet vilket gör det mer miljövänligt då det inte behöver förpackas och transporteras på olika media. Det är ekonomiskt fördelaktigt vilket kan ge mer pengar till annat. Det avväpnar Mammon, då det inte gynnar stora företagsvinster och sprider makten till flera människor. Det gynnar en tjänande och delande attityd som är för människor, inte för enskildas intressen. Det finns goda möjligheter till att skapa anpassade system för kyrkor med bra programvara och som kan bidra till utvecklingen genom sina egna nätverk och resurser. När vi talar om gåvoupptäckande i församlingen kan mjukvaruutveckling vara en gåva vi kan ta tillvara och ökar delaktighet i församlingen. Det kommer antagligen att leda till en förhöjd säkerhet och goda möjligheter till konfidentiell informationshantering. Det finns en god symbolik i att ”spela med öppna kort”. Kyrkans grund, Bibeln, finns tillgänglig för att alla läsa och granska samt ställe i relation till församlingens verksamhet. Liknande kan göras med öppen källkod, där källkoden kan granskas och se om den gör det som ligger i församlingens intressen och fungerar till församlingens fördel. Möjlighet att äga, utveckla och ta ansvar för sina egna verktyg efter egen filosofi och värdegrund.
Det blev en lång lista som också visar på något av de gemensamma bitarna mellan kyrka och öppen källkod. Nu talas det mycket om vad kyrka och församling är och även där tänker jag att OpenSource rörelsen kan hjälpa till som en liknelse.
Jag hävdar att kyrkan alltid byggt på Gud själv, som uppenbarad i Jesus (sedan hur det gått med efterlevnaden kan diskuteras). Genom den urkristna bekännelsen ”Jesus är Herre” byggs hela kyrkan upp, en Guds mission (se även Mark 12:29). Det är kyrkan kärna (kernel). Den är allmängiltig och definierar vad om är kyrka. Utifrån denna grund byggs det sedan vidare. Grundläggande bibelord som t ex Joh 3:16 (lilla bibeln) förklarar Jesus för oss och kyrkans identitet och uppdrag ges i t ex Matt 28:19-20 o s v.
På kärnan, som är världsvid, byggs kyrkor/samfund med olika betoningar och vidare byggande på denna grund. Redan här kanske vi kan se en skillnad från större och mer protektionistiska samfund (mer likt Mac och Windows) och mer dynamiska samfund (Linux och BSD). Sedan kan vi se olika ”spinoffs” eller ”flavours” i dessa samfund. Sist har vi programmen, församlingarna. Vad ska då samfundet GF innehålla och bygga på? Var går gränsen mellan program/applikation och distribution/operativsystem? Vilka friheter och skyldigheter har programmen/församlingarna?
Det tåls att tänka på, jag funderar vidare.
3 kommentarer:
Se gärna dessa spännande länkar.
Jag håller visserligen helt med om att vi kristna bör föredra OpenSource där möjligt är, men jag saknar mina huvudargument i din text ovan:
1. Effektivt "vapen" mot användandet av piratkopior. Att bli påkommen med att använda piratkopierade program i kyrklig verksamhet är inte snyggt.
2. Har man väl utvecklat/konfigurerat en fungerande lösning baserat på öppen källkod kan man lagligt lägga upp den på flera datorer.
3. Något äldre hårdvara brukar vara relativt billigt att få tag i, men då saknas vanligtvis mjukvara. Att köpa windows mm brukar kosta nästan mer än vad datorn är värd. Linux/bsd blir därmed ett slag för miljön.
Tack för din kommentar, håller helt med! De argumenten fanns någon stans i bakhuvudet men kom inte med.
Skicka en kommentar