Pages

måndag 13 september 2010

Det fria ordet

Så här fint står det om gratis på wikipedia. "Gratis är ett ursprungligen latinskt ord, gratiis, som betyder 'av nåd', d v s det krävs ingen motprestation av varans eller tjänstens mottagare." Guds ord till oss människor är nåd, gratis. Ordet befriar och löser bojor, det är fritt, men var dyrt då det kostade frälsaren livet.
Jag höll nästan på att missa det men det fanns en liten artikel om det i Kt sist, "Att ta betalt för det fria ordet". Tyvärr fanns den inte på nätet, den artikel var kanske inte fri? Där togs en diskussion inom författarförbundet upp. En mycket bra bild presenterade Bülent Somay. Arbetaren får betalt för sitt arbete och äger inte det han tillverkat. Författaren äger fortfarande sitt verk efter tillverkning. Mycket tänkvärt. Jag tänker på de människor som gett sitt liv åt att översätta bibeln på ett språk för vilka de missionerat. Vad var deras lön? Jo, en tjänares lön. Lite bibelord till reflektion, Matt 10:42, Luk 6:35, 1Kor 9:9-10.
(Annan gammal artikel jag hittade på Kt i ämnet)

1 kommentar:

Unknown sa...

Här tar HAX upp det om makt och information. De stora gamla kyrkorna kanske inte gillade det, men det fanns massor av små Jesusrörelser som definitivt drog nytta av det fria ordet och använde det som maktmedel. Att den kristna tron utmanas ordentligt idag tror jag är bra. Vi kommer antagligen närmare Sanningen...