Mitt tidigare inlägg i ämnet var skrivet utan någon större kunskap och egentligen inget vidare bra inlägg. Nu har jag kollat upp lite mer och jag kan inte säga att jag har helt koll på läget men här finns en hel del kring diskriminering (i Sverige). Det är utifrån denna skrivning inte helt solklart men antagligen är nekande av vigsel för homosexuella att betrakta som diskriminering. Det bekräftas också av detta uttalande, som också gör klart att det för närvarande finns särlagstifning för trossamfund som gör att det inte är olagligt för trossamfund att neka vigsel av homosexuella. Min fråga kvarstår dock om den nuvarande lagstiftningen (och beslut i många trossamfund) gör att det numera inte diskrimineras på denna punkt? Hur är det då med andra sexuella identiteter? Och vidare, hur är det med andra vigningar i samfund? Är det en offentlig verksamhet och akten att betrakta som en tjänst så kan det mycket väl vara diskriminerande att neka någon prästvigning t ex på grund av sin trosuppfattning, vilket också handlar om anställning. Det börjar bli knepigt det här med diskriminering och kränkning, särbehandling och yttrandefrihet.
Det är i alla fall klart att ungdomsförbunden inte anses diskriminera och får behålla sina stadsbidrag. Det verkade handla mest om medlemskap och förtroendeposter, inte organisationernas åsikter.
Men detta ställer kristna organisationer i en rätt knepig sits i dagens samhälle. Som jag ser det så är efterlevnad enligt bibeln i det närmaste olagligt. Bibeln hade inte fått ges ut idag om den var nyskriven, den hade brutit mot lagen, enligt vissa. Inget nytt i historien men tråkigt att vi ska hamna där igen. Religionsfriheten är återigen på tapeten. Får man tillbe Gud? Jag vill naturligtvis inte hetsa till till något på grundval av bibelns ord, även om jag vill leva efter vad bibeln lär och vill berätta för andra, men det hela kräver en god bibeltolkning och undervisning. Hur vi behandlar dessa texter och lever i Kristi efterföljelse på ett gott sätt som upprättar människan. Kanske kan kristna även få lagarna i EU och Sverige att vara mer sansade och öppna för en bredare kultur? Visst kommer människor i kläm i ett öppet samhälle då vi kränker varandra, men människor kan leva beklämda i en stat med för hårda regler, kränkta av staten. Även hårda och snäva regler är ingen garanti mot att människor ändå kommer i kläm. Vi får försöka leva öppet och i dialog, så lär vi oss leva tillsammans, i kärlek.
Skriver vidare på Credoforumet, intressant samtal.
2 kommentarer:
DN har intressant artikel idag om religionsfrihet. Det blev livlig debatt och "handskakningsfallet" togs upp. Är det könsdiskriminering att inte skaka hand eller religionsdiskriminering att inte få vägra?
Nu tar Dag Sandahl upp diskriminering igen.
Skicka en kommentar