Pages

fredag 26 november 2010

Domfredag

"TPB killarna" med flera (Lundström var väl aldrig delaktig), men inte alla (Warg var sjuk), har åter fällts "solidariskt" i domstol. Fängelsestraffet har däremot blivit individuellt och lite kortare än tidigare dom. Medhjälp till underlättande av upphovsrättsintrång, där inget huvudbrott kunnat fastställas! Solklart varför denna rättegång inte togs innan valet.
Löst uppskattat skulle alltså TPBs olagliga torrents orsaka en förlust för bolagen på ca 41400000000000 kronor (41 400 miljarder), vilket är 17 gånger mer än Sveriges BNP! Straffet är att likställa med över 600 våldtäkter! Alla torrents går lika bra att hitta via google. Det här är helt sjukt. Det är en David och Goliat story, en personlig vendetta som gått alldeles för långt, och allt handlar om pengar. Vi kommer snart se läskiga lagar kring detta och "småstölder" av oss medborgare i forma av licenser och "piratskatt" där även vi som inte bryter upphovsrätten (fildela har du redan gjort när du laddade ner denna blogg till din webbläsare) får betala till en industri vi inte behöver och inte har kontroll vart pengarna går och som inte går att förhandla med, som vi sett i STIM "erbjudandena".
TPB en stötesten...

Uppdatering: Får nog backa på jämförelsen av skadeståndet. Det är skillnad på böter och skadestånd. Läs gärna mera här.
Angående summan ovan räknade jag löst på antalet torrents på TPB och gissade att upphovsrättskyddat material kanske var 30% och jämförde så skadeståndet för de verk som fanns i målet. TPB ska också ses som en stor internationell site som gör det tveksamt att jämföra med sveriges BNP, men ger lite perspektiv. Rätten anser dock att medhjälpen skett i Sverige (även om inte huvudbrottet gjort det, eller ens är ett brott i det landet).

10 kommentarer:

Unknown sa...

Läs domen här.

Unknown sa...

45 miljoner är innan ränta som ska utgå sedan 2006! Plus rättegångskostnader och naturligtvis ska inga servrar lämnas tillbaka (inte ens dom som inte tillhörde TPB). Men vem vill ha en dator sen 2006 =)
Endast försvårande omständigheter lyfts i domen, inga förmildrande, ren avrättning ev ett gäng datanördar med andra ord.

Unknown sa...

"Det är ett stort steg framåt för alla som vill se ett lagligt internet där alla får plats, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån."
(Gjorde jag upphovsrättsbrott nu? Hade det verkshöjd? Citerade jag ett uttalande eller kopierade jag en artikel? This is crazy)
Alla får plats, utom TPB!, och alla ska vara kopplade till STIM antar jag och alla ska böja sig för mediaindustrin som vill frakta plastbitar med lastbil.

Unknown sa...

(Uj vad jag kommenterar mig själv, men vill inte lusa ner bloggen med nya inlägg)
Varför är inte Indien och Kina med i ACTA förhandlingarna? Det kan man grunna på. Jag måste inte bara byta land, jag måste byta världsdel...

Unknown sa...

Sida 24 i domen säger att det är deras avsikt/inställning som avgjort om de ska anses skyldiga eller ej för tillgängliggörandet av tjänsten, sk gärningsculpa. Men andelen upphovsrättskyddat på t ex youtube jämfört med TPB var inte fastställt och vad som framgick av förhandlingarna var det nog ingen större skillnad. Så TPBs "juridiska korrespondans" spelade roll i domen?
Var aldrig uppkäftig mot gamla gubbar barn, än hur fel dom har (det hade nog gynnat TPB att behandla det hela lite snyggare, men än hur olämpligt yttrandena var borde det inte ha juridisk betydelse).

Unknown sa...

Rick kommenterar.

Unknown sa...

Någon påminde om att det faktiskt inte går att jämföra straff på detta sätt. Jag får backa på det. Straff har olika syften och för t ex våldtäktsdömda kan vård vara bättre straff än böter. För ekonomiska brott för företag kan väldigt höga böter vara berättigade. Men jag tycker ändå det ger en viss bild av läget och TPB var inte något företag på det sättet.
Fråga om fildelning är större än så här.

Unknown sa...

...och så kommer det här. Inte helt oväntat, men ibland är det skönt att det dunkelt sagda lyfts upp i ljuset.

Unknown sa...

Sen men mycket bra reflektion om domen. Reflekterar över jämförelserna av skadestånden. Men vad menar han med Missionskyrkan??

Unknown sa...

Jodå, piratskatt blev det.