Pages

fredag 26 november 2010

Dimenstionstänkande och Sekularisering

Detta var en intressant upptäckt på nätet. Jag hittade den via nyfiket surfande efter 4th dimension på youtube (kolla in det, riktigt spännande). Att ge sig in i ”dimensionstänkande” måste vara lika revolutionerande som när det upptäcktes att jorden snurrar runt solen. Dimensionstänkandet öppnar för fantastiska möjligheter och helt annat sätt att se vår värld med följd av en annan syn på teologi också. Jag har under senare tid också fått mer förståelse för det hebreiska tänkandet som ger ytterligare en spännande dimension till teologin (som för övrigt inte heller ser tiden som linjär). Även samtalet om Guds existens tycker jag lyfter förståelsen av människans sammanhang. Det gör också att jag ser teologin som mer ”kroppslig”, att den fysiska verkligheten hör ihop på ett fantastiskt sätt med tid, fantasi, tankar och drömmar. De får en konkret betydelse för vår tillvaro. Andlighet behöver inte vara ”magi” utan ett omfamnande av världen i flera dimensioner. Men visst, tanken finns också att den där Rob Bryanton är en sorts modern och mer sofistikerat kreationist som bara flyttar ”God of the gaps” till nästa steg.
För lite mer om judiskt och hebreeiskt tänkande se gärna denna spännande debatt.

Jag var på ett samtal igår om sekularisering. Mycket intressant hur man kan tänka kring det. Är kristendomen på väg ut/bort, eller är det en omdaning i hur kristen tro gestaltar sig och hur vi ser på och lever relationen Gud och människa?
Två intressanta perspektiv. Det finns en gudagiven sekularisering (!utmanande). Att Gud "blir människa" (ja se gärna debatten ovan om Jesu gudom) i Jesus är i sig en sorts sekularisering. Att vi lever och ska leva i världen (men inte av världen). Det gör kristen tro till så mycket "kropp" (som i dimensionstänkandet ovan). Därför är det kanske ett sunt skeende att skiljeväggen kyrka och samhälle utmanas. Det andra perspektivet är att sekulariseringen får kyrkan att tänka till lite. Vad är trons grund och vad innebär tron? Ohållbara synsätt kring andemakter och tro på ren fantasi (vad är fantasi?) kan redas upp och förhoppningsvis når vi en, vad jag skulle kalla, "nykter tro" (och jag hoppas vi kan hålla oss nyktra på många sätt).

För övrigt intressant om synden i människan.
Inte ens Gud, den allsmäktiges och allvetandes övervakning av mänskligheten kunde förhindra människan att begå brott, när Adam och Eva åt av den förbjudna frukten. =)

Inga kommentarer: