Pages

onsdag 6 oktober 2010

Spectacle gudstjänst?

TPB rättegången går vidare, utan höjda ögonbryn (mer än förra omgången). Kyrkomötet flöt också på utan höjda ögonbryn (del två kommer senare).
Gudstjänsten innan riksdagens öppnande var däremot något att höja ögonbrynen åt.
Jag kan tycka att det är bra att Svenska kyrkan vågade visa på alla människors lika värde och tala ett evangelium som kanske svider i hjärtat hos vissa hårdhjärtade? Att våga stå upp för alla människor och visa gästvänlighet och ödmjukhet.
Men å andra sidan kanske kyrkan inte var så storsint i alla fall, utan själv var en diskriminerare och stängde ute de "intoleranta"? Eller så var det orden om demonstrationen som tydligt utpekar "en i församlingen" som mottagare av en tillrättavisning, mycket lagiskt och inte snyggt. Som om en frånskild skulle sitta i bänken och sedan tydligt predika hur människan inte får skilja sig enligt Guds vilja. Det är väl exempel på diskriminering? Diskriminerades SD i kyrkan?
Det tillhör en prästerlig skicklighet att kunna leverera evengelium så att det kan mottas av alla. Att även förbrytaren kan ta emot det och glädjas åt dess rätt, sanning och befrielse. Man kan bemöta och upprätta alla människor, komma med ett tydligt evangelium, utan att förkasta denna och peka på dess grava synder, det får människan själv upptäcka och brottas med. Vi ska inte döma varandra! Men peka på det som är gott och rätt. Vi kan peka på det goda, utan att peka ut det onda. För det är inte "vi och dom", vi goda och dom onda, utan alla vi onda som brottas med synden och just för denna hopplösa kamp behöver lyfta ögat mot himmelen och sätta vår tro på honom som har makten, den klara morgonstjärnan.
Kanske var det bra att orden sved, kanske var det dåligt att kyrkan "sparkade ut" de som behöver kyrkan mest och gjorde ett vi och ett dom.
Mer läsning kring detta.
Domprostens kommentar

Krister Renard sticker ut hakan
Att behandla SD kristet

10 kommentarer:

Unknown sa...

Kanske var det just så, att SD tog åt sig orden och började brottas med sin egen synd i detta? Att orden var mot rasism och inte mot SD, i sak ej mot person, då var det gott, vilket jag hoppas och tror.

Unknown sa...

Dag Sandahl ger sin syn på det hela.

Unknown sa...

Ytterligare bra kommentar.

Unknown sa...

Ännu mer kommentarer om SD, och mer lär vi få se med tiden.

Unknown sa...

Helds HBT-nyheter är en intressant blogg som också tar upp ämnet.

Unknown sa...

Kyrkans tidnings hemsida finns en bra artikel om människosyn, politik och kristen tro.

Unknown sa...

Peter Plars kommenterar. Mycket tänkvärt kring lag och evangelium.

Unknown sa...

Var på ett samtal om försoningen igår och fick lära mig att det inte går att predika/tala om Gud/försoning på ett sätt som inte kränker någon. Vad som upprättar var och en är individuellt, men det går att visa på, och föra människor till, frälsaren, han som upprättar och försonar.

Unknown sa...

Stefan Gustafsson ger sin syn på gudstjänst innan riksdagens öppnande. Jag tror jag vet vad Jesus skulle gjort ;)

Unknown sa...

Nu har Åkesson och Brunne mötts igen. Bra! Åkesson välkomnas åter i kyrkan och ett gott samtal uppstod så vitt jag förstår. Också en tankeställare det där om att predikan inte kan bemötas...